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Justices of the Peace and Title Transactions 

Frequently Asked Questions 
What is the court’s jurisdiction? 

 
1.  Q. Who determines whether a Justice of the Peace has jurisdiction?  

A. Questions of jurisdiction are determined by the court, not the department.  If a 
Justice of the Peace Court issues an order specifically awarding title ownership, 
the department will comply. 

2.  Q. What if an order conflicts with an established procedure? 
A. If an order from a Justice of the Peace Court specifically awards title ownership, 

the department will comply.  If a question arises, please contact your local VTR 
Regional Office. 

3.  Q. In what situations does a Justice of the Peace not have jurisdiction? 
A. A Justice of the Peace does not have jurisdiction over: 

• Divorce Decrees 
• Bankruptcies 
• Guardianships 

4.  Q. What kind of authority does a Justice of the Peace have? 
A. In short, a Justice of the Peace has the same authority to decide vehicle 

ownership as a higher court.  A Justice of the Peace can award ownership: 
• of a stolen vehicle; 
• when a lien is under 6 years old and the lienholder is out of business; 
• as an alternative to having a vehicle sequestrated in district court; 
• in any situation mentioned in Chapter 16 of the Title manual; 
• of seized and forfeited vehicles (though the seizing authority retains 

notification and sale requirements); or 
• in other situations where a county or district court could have ruled 

previously. 
 

5.  Q. Can a Justice of the Peace rule in a trust situation? 
A. Any trust situation must follow normal procedures related to trusts as laid out by 

the Probate Code. 

6.  Q. What about orders from Municipal Judges?  Do these carry the same 
weight? 

A. Municipal Courts have very limited jurisdiction in criminal matters, but may 
rule on a case dealing with vehicle theft. 

7.  Q. What can a county accept from a Justice of the Peace? 
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A. As long as an order awards ownership, names the person to whom ownership is 
granted, and from whom ownership is rescinded, a county can accept an order 
for:  

• A reassigned VIN application; 
• A situation addressing an assigned number; 
• An Ex Parte order, if it contains enough information for the department 

to understand the result of the lawsuit; 
• An order to title and register a nonrepairable or Export Only vehicle, as 

long as it specifically rescinds a nonrepairable title or Export Only brand 
and includes the $65 rebuilt fee; 

• An order issued without out-of-state ownership verification or proof of 
title; 

 
8.  Q. What validates an order issued by a Justice of the Peace?  Does it require 

certification by the County Clerk? 
A. The department will accept an original or certified copy of a court order. 

9.  Q. Does an order issued by a Justice of the Peace take precedence over other 
court orders? 

A. Not necessarily.  This depends on what each order says, and the order in which 
they were issued.  If a question arises, please contact your VTR Regional 
Office. 

10.  Q. What documentation is required to be surrendered in support of an 
application for title that has been awarded by a Justice of the Peace? 

A. The original court order, or a certified copy of the court order, is required, along 
with a completed Form 130-U, applicable fees and taxes, proof of insurance, 
and a rebuilt affidavit, if applicable. 

 

What about a vehicle’s value? 
 

11.  Q.  Does an order from a Justice of the Peace have to contain a vehicle’s 
value? 

A.  No.  While Justices of the Peace have jurisdiction over property valued under 
$10,000, the determination is left to the Justice of the Peace.   

12.  Q.  If an order does state a vehicle’s value, is it used to calculate sales tax? 
A.  No.  Use the department’s determination of standard presumptive value (SPV.) 

13.  Q.  Can a county provide a Justice of the Peace with a Standard Presumptive 
Value for a vehicle, if asked? 

A. Yes. 
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Miscellaneous 
14.  Q.  Will these changes be reflected in the title manual? 

A. We expect these changes to be reflected in the next quarterly title manual 
update. 

15.  Q.  Does this change affect the bonded title procedure? 
A. No.  Bonded title procedures do not change. 

16.  Q.  Does a court order automatically trump a bonded title? 
A. This determination is left to the court.   

17.  Q.  What if I believe a court is awarding ownership based on the Judge’s 
personal relationship with the titling party?  

A.  Justices of the Peace have the authority to make ownership determinations.  
The department will not intervene unless it has been made party to a suit. 


